Hotline
+905547763916

Kamyon Şoförü Mesleki Belgelendirme Programı

Ana Sayfa / Eğitimler / Eğitim Detay

Kamyon Şoförü Mesleki Belgelendirme Programı

CD AKADEMİ

Satın Al

17UY0326-3/00 Kamyon Şoförü (Seviye 3)

                Bu prosedür MESAK Belgelendirme   iş birliği CD Akademi  bünyesinde ISCO 08: 8322 (Otomobil, taksi ve kamyonet sürücüleri)  Yeterlilik Sınavı standardı kuralları çerçevesinde “Personel Belgelendirme Sistemi” nin ilgili standart şartlarına göre değerlendirilerek  17UY0326-3/00 Kamyon Şoförü (Seviye 3)  adaylarının belgelendirilmesi faaliyetinin yürütülmesi amacıyla hazırlanmıştır.

 

Belgelendirme Programında Değerlendirme Sürecinin Amacı

Bu ulusal yeterliliğin amacı Kamyon Şoförü (Seviye 3) mesleğinin eğitim almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve çalışmalarda kalitenin artırılması için;

- Adayların sahip olması gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlamak,

 - Adayların, geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamasına olanak vermek,

 - Eğitim sistemine, sınav ve belgelendirme kuruluşlarına referans ve kaynak oluşturmaktır.

 

Yeterlilik Sınavına Giriş Şart(lar)ı

Kamyon Şoförünün (Seviye 3); - 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen sürücü belgesine, - SRC 4 mesleki yeterlilik belgesine, - Yetkili merkezden alınmış “Psikoteknik Test Raporu”na sahip olması ve - Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olması gerekmektedir.

 

Belgelendirme Programında Değerlendirme Sürecinin Tanımlanması

Kamyon Şoförü (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur. Adayların yeterlilik belgesini alabilmeleri için birimlerde tanımlanan sınavlardan başarılı olma şartı vardır. Yeterlilik birimlerindeki sınavlar, her bir birim için ayrı ayrı yapılabileceği gibi birlikte de yapılabilir. Ancak her birimin değerlendirmesi bağımsız yapılmalıdır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruyor olması gerekmektedir.

 

Belgelendirme Programında Belgenin Geçerliliği

Kamyon Şoförü (Seviye 3) mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. 14 GÖZETİM SIKLIĞI Belge geçerlilik süresi içerisinde adaylar gözetime tabi tutulur. Adayın performansı belge aldığı tarihten itibaren 2. yıl ile 3. yıl arasında sınav ve belgelendirme kuruluşunun belirleyeceği gözetim yöntemi ile değerlendirilir. Gözetim sonucu performansı yeterli bulunmayan veya gözetimi belge sahiplerinden kaynaklanan nedenlerle yapılamayan belge sahiplerinin belgeleri askıya alınır. Belgesinin askıda olma nedeni ortadan kalkan belge sahiplerinin belgelerinin geçerliliği geçerlilik süresi sonuna kadar devam eder.

Beş (5) yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı “10- Yeterlilik Sınavına Giriş Şartları” bölümünde belirtilen belgeleri sunmak koşuluyla, aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur; a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içinde yeterlilik belgesi kapsamında toplamda en az 2,5 yıl çalıştığına dair resmi kayıt sunulması, b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavların (P1) yapılması. Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır.

 

Belgelendirme Programında Şartlar

  • Sınav kurallarına uymayan adayların sınavı geçersiz sayılır. (örn. Başkası adına sınava girme, Kopya çekmek v.b.)
  • Sınavlar, genel sınav kurallarına uygun yapılır. Sınavlar esnasında telefon görüşmesi yapması, adayların birbiri ile konuşması, yardımlaşması ve sınav süresince sınav salonu dışına çıkması yasaktır. Adaylar sınava girişi esnasında yanlarında Sınav Giriş Formlarını ve Kimlik Belgelerini (Ehliyet, Pasaport, Nüfus Kâğıdı v.b.) hazır bulundurmalıdırlar.
  • Sınava girecek aday sınav başlamadan önce cep telefonunu sınav sorumlusuna teslim etmelidir.
  • Belgelendirme kuruluşu tarafından aksi belirtilmediği sürece sınav salonuna destek doküman (Not, Kitapçık v.b) getirmek yasaktır.

 

Belgelendirme Programında Referanslar

YETERLİLİĞİ GELİŞTİREN KURULUŞ(LAR): Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)

YETERLİLİĞİ DOĞRULAYAN SEKTÖR KOMİTESİ: MYK Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme Sektör Komitesi MYK YÖNETİM KURULU ONAY TARİHİ VE SAYISI: 18.10.2017 Tarih ve 2017/87 No’lu Karar

Canlı Chat Etkin
Satın Al

Sizi Aramamızı İster misiniz?

Başvuru formunu doldurun eğitimler ile ilgili bilgi vermek için kısa sürede size ulaşalım.